nov 112020
 

Postoje biljke koje su otrovne za kucne ljubimce. Ako imate psa ili macku, narednih nekoliko biljaka ne bi trebalo da drzite dostupnim svojim ljubimcima zato sto mogu da im izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

1.Filodendron – Filodendron je veoma popularna,sobna,biljka zbog svojih krupnih i lepih listova. Ipak, ukoliko bi vas ljubimac grickao te krupne,lepe listove moglo bi da dodje do povracanja, povecanog sekreta iz njuske kao i problema sa gutanjem.

2.Aloe vera – Zbog poznatih lekovitih svojstava, Aloe vera je veoma popularna sobna biljka. Pritom nije teska za uzgajanje. Dok je njeno dejstvo pozitivno na zdravlje ljudi, kod krznenih ljubimaca moze da izazove dijareju, povracanje pa cak i depresiju.

3.Dracena(Zmajevac) – Takodje popularna sobna biljka, kod vasih ljubimaca moze izazvati povracanje,anoreksiju,preterano lucenje sekreta iz njuske kao i depresiju.

4.Ljiljani – Ljiljani su vrlo popularne prolecne lukovice koje se sade u prolece i jesen. Na zalost, polen iz cvetova ljiljana moze biti opasan po zivot macaka.

5.Cikas palma (kraljevska sago palma ili japanska sago palma) – Ova tropska,sobna, biljka je mozda i najopasnija biljka po vase ljubimce. Grickanje njenih listova moze cak dovesti i do smrtnog ishoda. Izaziva probleme sa jetrom i krvarenje u zelucu.