nov 112020
 

Postoje biljke koje su otrovne za kucne ljubimce. Ako imate psa ili macku, narednih nekoliko biljaka ne bi trebalo da drzite dostupnim svojim ljubimcima zato sto mogu da im izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

1.Filodendron – Filodendron je veoma popularna,sobna,biljka zbog svojih krupnih i lepih listova. Ipak, ukoliko bi vas ljubimac grickao te krupne,lepe listove moglo bi da dodje do povracanja, povecanog sekreta iz njuske kao i problema sa gutanjem.

2.Aloe vera – Zbog poznatih lekovitih svojstava, Aloe vera je veoma popularna sobna biljka. Pritom nije teska za uzgajanje. Dok je njeno dejstvo pozitivno na zdravlje ljudi, kod krznenih ljubimaca moze da izazove dijareju, povracanje pa cak i depresiju.

3.Dracena(Zmajevac) – Takodje popularna sobna biljka, kod vasih ljubimaca moze izazvati povracanje,anoreksiju,preterano lucenje sekreta iz njuske kao i depresiju.

4.Ljiljani – Ljiljani su vrlo popularne prolecne lukovice koje se sade u prolece i jesen. Na zalost, polen iz cvetova ljiljana moze biti opasan po zivot macaka.

5.Cikas palma (kraljevska sago palma ili japanska sago palma) – Ova tropska,sobna, biljka je mozda i najopasnija biljka po vase ljubimce. Grickanje njenih listova moze cak dovesti i do smrtnog ishoda. Izaziva probleme sa jetrom i krvarenje u zelucu.

nov 102020
 

Neke od biljaka koje mnogi imaju u svojim domovima i ciji miris smatramo jako prijatnim, veoma efikasno teraju komarce iz nase blizine. Evo nekoliko njih, nama pristupacnih.

  1. Bosiljak – Etericno ulje ove zacinske biljke koju mnogi vole je otrovno za larve komaraca. Bosiljak zahteva puno sunca i redovno zalivanje.
  2. Lavanda – Lavanda ce dati vasem prostoru predivan izgled a njen miris koji opusta i smiruje,pored toga,veoma efikasno tera komarce,moljce pa cak i muve.
  3. Nana(Menta) – Raste brzo i veoma je zahvalna za uzgajanje. Pored toga sto njen jak i osvezavajuci miris efikasno tera komarce, njeni listovi se mogu iskoristiti za pripremu veoma zdravog i ukusnog caja. Takodje se koristi i kao zacin.
  4. Limunska trava -Njen karakteristican,osvezavajuce limunast miris efikasno rasteruje komarce i muve, a bez problema se moze gajiti u saksiji za cvece. Lici na busen trave, a njeno zeleno lisce moze da posluzi i kao osvezenje u obliku hladnog caja. Donji deo se koristi kao zacin u jelima.
  5. Maticnjak – Maticnjak ne trazi puno sunca ali se vrlo lako i brzo siri, zato je preporuka da se sadi u saksiji. Pored toga sto njegov nezan limunasti miris tera komarce, moze da posluzi i za pripremu veoma zdravog caja.

nov 092020
 
1deb6280-428b-4346-8b14-de38fefed110

Biljka Sanseverija ne zahteva puno truda i brige. Zaliva se retko a presadjuje na svake 2-3 godine u malo vece saksije. Saksije trebaju biti plice zato sto Sanseverija ima plitak koren. Zemlja treba biti rastresita i propusna. Zaliva se tek kad zemlja postane suva, vodom sobne temperature, a tokom zalivanja voda ne sme dospeti u srediste biljnog busena. Leti zalivanje treba da bude cesce i obilnije, dok se zimi zalivanje smanjuje. Voda iz podmetaca ispod saksije treba da se prospe.Dobro rastu i u slabom osvetljenju, ali sare na listovima su tad manje izrazene. Odgovara im suv vazduh. Osetljive su na premestanje.