nov 012023
 

Granulacije 5-10 mm. Obezbeđuju i zadržavaju dovoljnu količinu vode i veliku količinu kiseonika, neophodnog za pravilan rast i razvoj korenovog sistema. Odlicne su za drenazu na dnu saksije(sloj od 2-10cm, zavisno od velicine saksije). Veome su korisne i za dobru provetrenost zemljista(1:10 odnos hidrogranula prema zemljistu), što je vrlo bitno za normalan rast i razvoj biljaka.Takodje, mogu da se koriste umesto malča kao dekoracija na povrsini saksije. Prirodnog su porekla ali ne sadrze nikakve hranjiljive materije u sebi. Mogu da se koriste i za sobne i za dvorisne biljke. Hidrogranule mozete naci kod nas na sledecem linku https://saksije.co.rs/proizvod/hidrogranule-1l/

 

okt 312023
 
  • Perlit je prirodan materijal, sunđeraste strukture. Ima ulogu da upija i zadržava vlagu, naročito njen višak u zemljištu. Kada dodje do manjka vlage ponovo je ispušta u zemljište što dodatno utiče na održavanje vodeno-vazdušne strukture. Isto čini i sa mineralnim đubrivima, višak apsorbuje, a kad je nedostatak ispušta je nazad u zemljište. Na taj način produžava dejstvo đubrivima. Zbog svoje sunđeraste strukture omogućava dobru provetrenost zemljišta, što je vrlo bitno za normalan rast i razvoj biljaka. Može da se koristiti i za sobne i za dvorisne biljke. Uloga mu je da poboljša strukturu zemljišta, da ga drzi rastresitim, a ne zbijenim. U takvom zemljistu se bolje formira i razvija koren, a dobro razvijen koren bolje usvaja hranljive materije, što doprinosi brzem razvoju biljke. Perlit mozete naci kod nas na sledecem linku https://saksije.co.rs/proizvod/perlit-3l/

feb 272023
 

JASMIN

Jasmin je biljka sa lepim, belim cvetovima koji imaju nezan, sladunjav miris. Miris jasmina je opustajuci, samim tim umiruje i smanjuje stres. Biljka ne zahteva mnogo toplote ali voli sunce i svez vazduh.

ORHIDEJA

Orhideja nocu ispusta kiseonik sto je cini idealnom biljkom za dobar san. Takodje, ima je u puno boja, sto vasem domu daje veselu i radosnu notu, pa samim tim umanjuje stres i napetost.

RUZMARIN

Miris ruzmarina poboljsava pamcenje i popravlja raspolozenje te ga je zbog toga veoma dobro imati kao sobnu biljku. Takodje moze da posluzi kao veoma zdrav i ukusan dodatak jelima(npr. za ribu). Ruzmarin zahteva mnogo sunca pa je zbog toga dobro da se drzi na prozoru.

PAPRAT
 
Paprat je vrlo specificna i ukrasna biljka koja je veoma dobra za isparenja koja nastaju prilikom koriscenja hemijskih sredstava u vasem domu. Najbolje uspeva u toplom uz cesto zalivanje.
 
ZLATNA PUZAVICA
 
Ova biljka je odlican precescivac vazduha za vas dom. Nije zahtevna, lako uspeva i ne tarzi bas azurno zalivanje.
 
PALMA AREKA
 
Ova vrsta palme je odlicna za susne dane ili zimi kada radi grejanje zato sto daje vlaznost vazduhu. Ako se odlucite da je drzite u saksiji u vasem domu, stavite je na mesto gde ima najvise sunca.
 
BRSLJAN
 
Ova viseca biljka, osim sto je veoma dekorativna, je medju najboljima za preciscavanje vazduha u zatvorenom prostoru zato sto filtrira toksine i alergene. Ne zahteva puno svetlosti pa zbog toga imate kreativnu slobodu da je postavite gde god zelite u vasem domu.
 
ZELENI LJILJAN
 
Ova vrsta biljke, kao i brsljan, takodje spada u najbolje preciscivace vazduha. Nije zahtevna i vrlo je laka za negovanje.
 
 
 
nov 112020
 

Postoje biljke koje su otrovne za kucne ljubimce. Ako imate psa ili macku, narednih nekoliko biljaka ne bi trebalo da drzite dostupnim svojim ljubimcima zato sto mogu da im izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

1.Filodendron – Filodendron je veoma popularna,sobna,biljka zbog svojih krupnih i lepih listova. Ipak, ukoliko bi vas ljubimac grickao te krupne,lepe listove moglo bi da dodje do povracanja, povecanog sekreta iz njuske kao i problema sa gutanjem.

2.Aloe vera – Zbog poznatih lekovitih svojstava, Aloe vera je veoma popularna sobna biljka. Pritom nije teska za uzgajanje. Dok je njeno dejstvo pozitivno na zdravlje ljudi, kod krznenih ljubimaca moze da izazove dijareju, povracanje pa cak i depresiju.

3.Dracena(Zmajevac) – Takodje popularna sobna biljka, kod vasih ljubimaca moze izazvati povracanje,anoreksiju,preterano lucenje sekreta iz njuske kao i depresiju.

4.Ljiljani – Ljiljani su vrlo popularne prolecne lukovice koje se sade u prolece i jesen. Na zalost, polen iz cvetova ljiljana moze biti opasan po zivot macaka.

5.Cikas palma (kraljevska sago palma ili japanska sago palma) – Ova tropska,sobna, biljka je mozda i najopasnija biljka po vase ljubimce. Grickanje njenih listova moze cak dovesti i do smrtnog ishoda. Izaziva probleme sa jetrom i krvarenje u zelucu.

nov 102020
 

Neke od biljaka koje mnogi imaju u svojim domovima i ciji miris smatramo jako prijatnim, veoma efikasno teraju komarce iz nase blizine. Evo nekoliko njih, nama pristupacnih.

  1. Bosiljak – Etericno ulje ove zacinske biljke koju mnogi vole je otrovno za larve komaraca. Bosiljak zahteva puno sunca i redovno zalivanje.
  2. Lavanda – Lavanda ce dati vasem prostoru predivan izgled a njen miris koji opusta i smiruje,pored toga,veoma efikasno tera komarce,moljce pa cak i muve.
  3. Nana(Menta) – Raste brzo i veoma je zahvalna za uzgajanje. Pored toga sto njen jak i osvezavajuci miris efikasno tera komarce, njeni listovi se mogu iskoristiti za pripremu veoma zdravog i ukusnog caja. Takodje se koristi i kao zacin.
  4. Limunska trava -Njen karakteristican,osvezavajuce limunast miris efikasno rasteruje komarce i muve, a bez problema se moze gajiti u saksiji za cvece. Lici na busen trave, a njeno zeleno lisce moze da posluzi i kao osvezenje u obliku hladnog caja. Donji deo se koristi kao zacin u jelima.
  5. Maticnjak – Maticnjak ne trazi puno sunca ali se vrlo lako i brzo siri, zato je preporuka da se sadi u saksiji. Pored toga sto njegov nezan limunasti miris tera komarce, moze da posluzi i za pripremu veoma zdravog caja.

nov 092020
 
1deb6280-428b-4346-8b14-de38fefed110

Biljka Sanseverija ne zahteva puno truda i brige. Zaliva se retko a presadjuje na svake 2-3 godine u malo vece saksije. Saksije trebaju biti plice zato sto Sanseverija ima plitak koren. Zemlja treba biti rastresita i propusna. Zaliva se tek kad zemlja postane suva, vodom sobne temperature, a tokom zalivanja voda ne sme dospeti u srediste biljnog busena. Leti zalivanje treba da bude cesce i obilnije, dok se zimi zalivanje smanjuje. Voda iz podmetaca ispod saksije treba da se prospe.Dobro rastu i u slabom osvetljenju, ali sare na listovima su tad manje izrazene. Odgovara im suv vazduh. Osetljive su na premestanje.