nov 102020
 

Neke od biljaka koje mnogi imaju u svojim domovima i ciji miris smatramo jako prijatnim, veoma efikasno teraju komarce iz nase blizine. Evo nekoliko njih, nama pristupacnih.

  1. Bosiljak – Etericno ulje ove zacinske biljke koju mnogi vole je otrovno za larve komaraca. Bosiljak zahteva puno sunca i redovno zalivanje.
  2. Lavanda – Lavanda ce dati vasem prostoru predivan izgled a njen miris koji opusta i smiruje,pored toga,veoma efikasno tera komarce,moljce pa cak i muve.
  3. Nana(Menta) – Raste brzo i veoma je zahvalna za uzgajanje. Pored toga sto njen jak i osvezavajuci miris efikasno tera komarce, njeni listovi se mogu iskoristiti za pripremu veoma zdravog i ukusnog caja. Takodje se koristi i kao zacin.
  4. Limunska trava -Njen karakteristican,osvezavajuce limunast miris efikasno rasteruje komarce i muve, a bez problema se moze gajiti u saksiji za cvece. Lici na busen trave, a njeno zeleno lisce moze da posluzi i kao osvezenje u obliku hladnog caja. Donji deo se koristi kao zacin u jelima.
  5. Maticnjak – Maticnjak ne trazi puno sunca ali se vrlo lako i brzo siri, zato je preporuka da se sadi u saksiji. Pored toga sto njegov nezan limunasti miris tera komarce, moze da posluzi i za pripremu veoma zdravog caja.